Čo sú to bombilly, kalabasy a ako v nich pripraviť Yerba Maté?

 

Kalabasa

 

Kalabasa je výraz, ktorý pomenúva nádobu, určenú na tradičné pitie yerba maté. Tento spôsob pitia dodáva jednoduchému úkonu atmosféru až mystického rituálu, navodzuje pocit Južnej Ameriky "tu a teraz", vďaka čomu si užijete nápoj yerba maté ešte o trochu viac.

 

Na výrobu kalabasy sa používa celá rada materiálov od kovu, cez keramiku a hlinu (matero), drevo z posvätných drevín Palo Santo alebo Algarrobo až po tekvice z druhu dyne s názvom kalabasa, či skôr calabasa.

 

Údržba kalabás, po odstránení nálevu je potrebné ju vypláchnuť a vysušiť, respektíve nechať vysušiť.

 

 

Bombilla

 

Bombilla patrí medzi základné príslušenstvo, bez ktorého sa nezaobíde žiaden milovník zázračného nápoja menom yerba maté. Výraz bombilla pochádza zo španielčiny, portugalčina ju pozná pod jednoduchším označením bomba.

 

Bombilla či bomba, ide o akúsi „slamku“, ktorá má na konci sitko. Bombilla, ale aj sitko samotné môže byť rôznych rozmerov či tvarov, môže byť zhotovená z rôznych materiálov a s rozličným dizajnom. Najčastejšie sa na výrobu bombilly používajú nerez, striebro.

 

Dĺžka bombilly sa tradične pohybuje v rozmedzí od 9 cm do 32 cm, najpopulárnejšie sú tie od 12 cm do 19 cm. Dĺžka bombilly je veľmi dôležitá najmä pri výbere vhodnej kalabasy.

 

Bombilly nemajú náročnú údržbu – po použití ich stačí prepláchnuť silnejším prúdom vody a jednoducho ich nechať vyschnúť.

 

 

Príprava Yerba Maté v Kalabase

 

Pitie tohto čaju je v krajinách Južnej Ameriky rituálom asi ako keď si na Slovensku výjdete na kávu. Tradične sa podáva v nádobke z vydlabanej a vysušenej tekvice – mate de calabaza a pije sa kovovou slamkou so sitkom v spodnej časti, tzv. bombillou. Počas spoločného pitia čaju sa zdieľa jedna kalabasa s bombillou. Mnohí tamojší obyvatelia ho nosia všade so sebou v termoskách a popíjajú celý deň.

 

  • Nasypte listy čaju do ¾ kalabasy (čím väčšie množstvo listov, tým silnejší chuť čaju).

 

  • Rukou zakryte otvor kalabasy a zatraste čajom hore a dole. Tým dostanete prášok zo spodnej časti vyššie, čo zabráni prípadnému upchatiu bombilly.

 

  • Listy zalejte teplou vodou (cca 40°C), a to len do ¼ nádoby. Nechajte odstáť 2 minúty, kým sa voda do listov nevsiakne. Vďaka tomuto postupu sa vyhnete tomu, že horúca voda živiny v čaji spáli.

 

  • Teraz dolejte kalabasu horúcou vodou (60-80°C) . V tejto fáze kalabasu nakloňte tak, aby sa v jednej časti urobil voľný priestor, do ktorého vložíte bombillu, a to až na dno.

 

  • Akonáhle raz vložíte bombillu do kalabasy, nemali by ste s ňou zbytočne hýbať, inak by sa mohla upchať.

 

  • Čaj môžete zaliať až 10x a podávať ho môžete s cukrom, s citrónovou šťavou alebo mliekom.

 


loader