Ako pripraviť yerba maté v kalabase?
Pitie tohto čaju je v krajinách Južnej Ameriky rituálom asi ako keď si na Slovensku výjdete na kávu. Tradične sa podáva v nádobke z vydlabanej a vysušenej tekvice – mate de calabaza a pije sa kovovou slamkou so sitkom v spodnej časti, tzv. bombillou. Počas spoločného pitia čaju sa zdieľa jedna kalabasa s bombillou. Mnohí tamojší obyvatelia ho nosia všade so sebou v termoskách a popíjajú celý deň.
- Nasypte listy čaju do ¾ kalabasy (čím väčšie množstvo listov, tým silnejší chuť čaju).
- Rukou zakryte otvor kalabasy a zatraste čajom hore a dole. Tým dostanete prášok zo spodnej časti vyššie, čo zabráni prípadnému upchatiu bombilly.
- Listy zalejte teplou vodou (cca 40°C), a to len do ¼ nádoby. Nechajte odstáť 2 minúty, kým sa voda do listov nevsiakne. Vďaka tomuto postupu sa vyhnete tomu, že horúca voda živiny v čaji spáli.
- Teraz dolejte kalabasu horúcou vodou (60-80°C) . V tejto fáze kalabasu nakloňte tak, aby sa v jednej časti urobil voľný priestor, do ktorého vložíte bombillu, a to až na dno.
- Akonáhle raz vložíte bombillu do kalabasy, nemali by ste s ňou zbytočne hýbať, inak by sa mohla upchať.
- Čaj môžete zaliať až 10x a podávať ho môžete s cukrom, s citrónovou šťavou alebo mliekom.